Onderhoud, energieverbruik & downloads besturingssystemen

Graag delen wij informatie met betrekking tot het onderhoud van uw spa of zwemspa en over het energieverbruik.

Tevens kunt u op deze pagina handleidingen vinden van de besturingssystemen.

Onderhoud:

Ververs het water minimaal 1 keer in de 4-5 maanden. Dit is, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, niet afhankelijk van hoe vaak je gebruik maakt van het water in uw spa. Water dat lang staat kan de neiging hebben om muf te worden. Bovendien zit het water na verloop van tijd vol met dode bacteriën en uitgewerkte chemicaliën. Lekker verversen dus.

Reinig de filtercartridge 1 keer in de week. Dit kan bijvoorbeeld perfect in combinatie met Aquafinesse Filter Cleaner en een filterkam. Mochten ze dan nog niet helemaal schoon zijn, dan kunt u ze daarna in uw vaatwasser zetten op het heetste programma met een scheutje chloor erbij.

Na verloop van tijd is een filter niet meer te reinigen. Deze zit dan vol vetten en oliën, welke invloed hebben op de waterbalans. Vervang een filter dan gewoon. Bij normaal gebruik verbruik je minimaal (afhankelijk van de filter) zo’n 2 filters per jaar.

Het beste is om, voorafgaand aan het gebruik van uw spa, even te douchen. Gebruikt van haarlak, gel, make-up of body lotions kunnen de waterbalans ernstig aantasten. Draagt uw zwemkleding in de spa (gebruik dan het liefst badkleding die u alleen in de spa draagt. Spoel deze dan alleen na gebruik uit en was deze niet met wasmiddel. Het wasmiddel en wasverzachter kunnen schuim in uw spa veroorzaken.

Het wordt vaak vergeten, maar ook de leidingen van de spa hebben zo nu en dan een reinigingsbeurt nodig. Wij adviseren om dit samen te doen met het vervangen van het water. Zo sla je twee vliegen in een klap. Aquafinesse heeft hier het middel spa clean voor

Energieverbruik:

We gaan uit van een gemiddelde omdat het stroomverbruik afhankelijk is van meerdere factoren;

Staat uw spa dichtbij uw huis, een zeer beschutte plek of heeft uw spa een overkapping dan zal het energieverbruik lager zijn.

Naarmate u de spa vaker gebruikt, zal deze ook meer stroom verbruiken, omdat de meeste stroom verbruikt wordt bij het opwarmen van het water.

De massage jets en de airblower verbruiken nauwelijks stroom.

De circulatiepomp hoeft maar twee uur per dag te draaien om de spa mooi schoon te filtreren.

Afhankelijk van het gebruik zal uw spa tussen de € 1,– en € 1,50 per dag kosten.
Als het bad niet gebruikt wordt staat deze in stand-by stand.  Uw spa moet dan het water op temperatuur houden en de waterkwaliteit goed houden, gemiddeld kost dit € 1,– per dag.

Tijdens gebruik koelt het water sneller af en verbruikt uw spa extra stroom, gemiddeld voor een half uur massage kunt u rekenen op € 0,38 extra aan stroomkosten.

Heeft u zonnepanelen, dan zullen deze bedragen lager uitpakken, omdat het tarief van terug leveren van stroom aanzienlijk minder oplevert.

Waterbehandeling:

Chloorwaarde:
Hoeveel chloor mag uw spa hebben? Laten we eerst ingaan op de volgende drie begrippen:

de totale, de vrije en de gebonden chloorwaarde. De totale chloorwaarde geeft de hoeveelheid chloor van het water in uw spa weer, maar zegt niets over de werking ervan. Normale waarde: 1,0 – 2,5 p.p.m. De vrije chloorwaarde geeft aan hoeveel actief chloor uw spawater bevat. Dit gehalte bepaalt de desinfectie en dient tussen de 1,0 en 3,0 p.p.m. te liggen. Gebonden chloor is niet meer actief. Het heeft haar desinfecterende werking gedaan en werkt zelfs de desinfectie tegen. Het ruikt sterk en kan ogen en slijmvliezen irriteren. Hoe lager de gebonden chloorwaarde, hoe beter. Hanteer een maximumwaarde van 1,0 p.p.m. De gebonden chloorwaarde mag overigens nooit hoger liggen dan de vrije chloorwaarde.

pH- waarde:
Ook deze term klinkt u vast en zeker bekend in de oren. De pH- waarde geeft aan of uw water basisch, neutraal of alkalisch is ofwel de zuurgraad. Bij een pH- waarde van 7,0 is het water neutraal. Bij meer dan 7,0 is het water alkalisch, bij minder dan 7,0 zuur. De waarde mag schommelen tussen 6,8 en 7,8. De ideale waarde is 7,2. De pH- waarde is van belang voor de desinfectie van uw spa. Hoe lager deze waarde, des te beter de desinfectie. Ook bij kalkafzetting en algen is de pH- waarde van belang.

Calciumhardheid en kalkevenwicht:
De calciumhardheid geeft het kalkgehalte in het water van uw spa aan. Hoe hoger deze waarde, hoe meer kalk in uw spa. En omgekeerd. De normale waarde ligt tussen de 100 en 250 p.p.m. Zacht water heeft een hardheid van 0 – 145 p.p.m., middelhard water 145 – 270 p.p.m. en hard water 270 – 540 p.p.m.. Hoeveel kalk mag er in uw water zitten? Hoe krijgt u helder water en voorkomt u kalkaanslag? Bij een kalkevenwicht is de kalk in het water van uw spa voor 100 procent opgelost. Er is nu geen afzetting van kalk mogelijk. Van troebel water door  vlokken is evenmin sprake. Bij dit evenwicht worden de materialen van uw spa niet aangetast.

Alkaliteit:
pH- waarde, desinfectie en alkaliteit zijn nauw met elkaar verbonden. U krijgt namelijk alleen een goede desinfectie bij een stabiele pH- waarde. Die stabiliteit wordt in grote mate bepaald door de alkaliteit. Deze dient te liggen tussen de 80 en 150 p.p.m.

Als de ph- en chloor-waardes niet binnen de marges van de ideale waarde zitten heeft u het risico dat dit op termijn schade zal toebrengen aan uw spa. Met name hoofdsteunen, onderkant van de cover en kunststof delen van jets en pompen hebben hiervan te lijden.
De kuip kan schade ondervinden in de vorm van oppervlakkige blaasjes door een combinatie van te veel chloor en een te hoge of lage PH-waarde.

Bij chloortabletten altijd een chloordrijver gebruiken en nooit de tabletten los in de spa.

Schade aan de spa ontstaan door problemen met de waterkwaliteit vallen niet onder de garantie.

Het besturingssysteem:

Ink450 handleiding:https://www.bellagio-spas.nl/wp-content/uploads/2020/07/ink450_inxm_quick-reference-card.pdf

Ink800 handleiding:https://www.bellagio-spas.nl/wp-content/uploads/2020/07/ink800_quick-reference-card.pdf

Ink300 handleiding:ink300_quick-reference-card_en

Ink500 handleiding:ink500_quick-reference-card_en

Ink1000 handleiding:ink1000+_quick-reference-card_en

Balboa-handleiding:https://www.bellagio-spas.nl/wp-content/uploads/2020/07/balboa-handleiding.pdf

SpaTouch handleiding:https://www.bellagio-spas.nl/wp-content/uploads/2020/07/spaTouch-User-Guide-42281.pdf

Ink300 techbook:https://www.bellagio-spas.nl/wp-content/uploads/2020/07/ink300_techbook.pdf

Ink450 techbook:https://www.bellagio-spas.nl/wp-content/uploads/2020/07/ink450_techbook.pdf

Ink500 techbook:https://www.bellagio-spas.nl/wp-content/uploads/2020/07/ink500_techbook.pdf

ink800 techbook:https://www.bellagio-spas.nl/wp-content/uploads/2020/07/ink800_techbook.pdf

ink1000 techbook:https://www.bellagio-spas.nl/wp-content/uploads/2020/07/ink1000_techbook.pdf

Brochure Spa Resort Allseas:Resort spas brochure

Het besturingssysteem van onze spa’s is van het bekende merk Gecko. Dit is een Amerikaans topmerk en marktleider op het gebied van spa / bubbelbad besturingssystemen. Het besturingssysteem voor de buitenspa/ bubbelbad heeft een zeer groot bedieningsgemak en is op een dergelijke manier ontworpen dat het automatisch bescherming biedt tegen bevriezing. De display geeft u informatie zoals temperatuur en welke pomp in gebruik is. Het besturingssysteem heeft diverse  programma’s zoals; een standaard programma, een economisch programma, een slaapstand en diverse bubbel en massage keuzes. Deze programma’s zijn zo ingesteld dat u een optimaal rendement heeft tegen een zeer laag energieverbruik. Het water wordt automatisch op de door u gekozen temperatuur gehouden. Ook de waterfiltering is geheel naar wens in te stellen. U hoeft zich dus geen zorgen te maken, alles verloopt volautomatisch.

De pomp;

In onze spa’s worden alleen materialen van de allerbeste kwaliteit gebruikt. De pompen in onze bubbelbaden hebben slechts één belangrijke taak; het produceren van een krachtige stroming. Hierdoor zorgen alle jets samen voor een ultieme massage beleving. De pompen van het merk LX die we in onze baden installeren zijn nagenoeg geruisloos en zorgen voor een zeer krachtige en constante stroming van de verschillende jets. Hiermee kunt u als klant in uw bubbelbad jaren genieten van een perfecte massage .

Het filter systeem;

Om het water in uw  spa schoon en fris te houden is er een water filter- systeem dat het water intensief filtert en behandeld voordat het terug de spa in gestuurd wordt. Zelfs de kleinste vuildeeltjes blijven achter in de filter, waardoor uw bubbelbad / spa ten alle tijden schoon, zuiver en kristal helder water zal hebben.

De ozonator;

De ozonator in uw spa produceert ozongas. Als het ozongas geïnjecteerd wordt in het water van uw spa werkt het als een sterk en natuurlijk desinfecteer middel. Hierdoor worden alle bacteriën die op dat moment in het water aanwezig zijn gedood. Water dat met het ozongas is geïnjecteerd blijft veel langer fris en helder dan water dat is gedesinfecteerd met alleen chloor. Omdat vrijwel alle spa’s van  Bellagio spa´s gebruik maken van een ozonator, kunt u standaard wat minder chloor in het water doen. Dit betekend tevens dat uw water minder naar chloor zal ruiken en dat u minder snel last heeft van oogirritaties.

Ozongas komt op de volgende manier in uw Spa; in de ozonator zit een mengkamer, in deze mengkamer wordt zuurstof blootgesteld aan de UV Lamp met als gevolg dat het zuurstof wordt omgezet in ozongas. Aan de mengkamer is een luchtslang gemonteerd, die vervolgens is aangesloten op een waterjet. Het water dat door deze jet stroomt creëert een soort vacuüm en zuigt zodoende het ozongas vanuit de mengkamer het water in.

De ozonators beschikken over een binnenwerk dat +/- 9000 uur werkt. Na deze periode is het versleten en maakt de ozonator dus geen ozongas meer aan. Doordat ozongas wordt aangezogen via de mengkamer, blijven er ook “bubbeltjes” in het water zichtbaar als de ozonator geen ozongas meer aanmaakt. De ozonator gaat bij normaal gebruik ongeveer twee jaar mee.

De UV-lamp:

Sommige spa´s zijn uitgerust met een UV lamp.

Een UV-lamp zorgt er voor dat de parasieten, bacteriën, micro-organismen en virussen die in uw water zitten, worden gedood. Dit gebeurt door middel van het ultraviolette licht dat de lamp af geeft aan het water. Met de UV-lamp kunt u uw bad milieuvriendelijk, geurloos en eenvoudig helder houden.

Zowel een UV-lamp als een ozonator zorgen er dus voor dat de bacteriën in uw water worden gedood. Alleen gebruikt het een ozon en het ander ultraviolet licht. U moet hierbij wel rekening houden dat het beide geen vervanging is van chloor. Het is een toevoeging, waardoor er minder chloor nodig is.

Plaatsing van de spa;

Vanwege het gewicht van de spa inclusief water en gebruikers is het erg belangrijk dat de ondergrond waar u de spa wilt plaatsen vlak is en voldoende draagkracht heeft om verzakken/scheefzakken te voorkomen.  Indien de spa geplaatst wordt op een oppervlak dat niet aan deze eisen voldoet dan kan de ombouw en/of de kuip beschadigd worden.

Schade dat is veroorzaakt door een verkeerde ondergrond wordt niet door de garantie gedekt. De eigenaar van de spa is ten allen tijde verantwoordelijk voor de juiste toestand van het draagvlak. Afhankelijk van de bodemgesteldheid in uw woonplaats is soms een betonnen vloer aan te raden,

Houd bij de plaatsing ook rekening dat er ter plekke voldoende afwatering van hemelwater mogelijk is. Wilt u de spa verzonken installeren houd u dan a.u.b. rekening met voldoende ruimte om de serviceluiken van de spa te kunnen openen.

Wij geven onze klanten vaak het advies om voor of rondom de spa een strook kunstgras te leggen. Hiermee heeft u automatisch een “schoonloopmat” voor uw voeten en mocht er iets, of iemand vallen dan dempt dit de val enigszins


Aansluiting; 

1.In alle gevallen dient de spa te worden aangesloten op een aparte vrije groep voorzien van zekeringen van 16 of 20 ampère, afhankelijk van het model en de aansluiting.

2.De kabel moet direct vanuit de meterkast naar de locatie lopen waar de spa komt te staan. De kabel moet buiten het vloeroppervlak van de spa uit de grond komen plus 5 meter extra zodat we de kabel goed naar binnen kunnen voeren (via hoekpaneel). Beter 1 meter te veel dan 1 meter te kort. U kunt eventueel ook een werkschakelaar dicht bij de spa installeren zodat de stroom ter plaatse uitgeschakeld kan worden als een monteur aan de spa werkt.

3.De kabel gaat aan willekeurige zijkant(het hoekpaneel) van de spa naar binnen.

Let op:  In alle gevallen dient de stroomvoorziening voorzien te zijn van een neutraal en een aarde met een aardlekschakelaar van 0.03 of 0.30 m ampere.

Laat uw stroomvoorziening altijd door een erkend installatie bedrijf aanleggen. Onze monteurs mogen niets aanpassen in uw meterkast.

Service;

Bij de verkoop van een goede spa hoort een goede service. We regelen alles voor u, u heeft dus maar met één bedrijf te maken. Bij aankoop van een spa kunt u overwegen om een service contract af te sluiten. Dit betekend dat naast de standaard garantie ook alle voorrijkosten van onze monteurs vergoed worden. Alles wordt dus kosteloos voor u in orde wordt gemaakt. Als u geen service contract afsluit heeft u uiteraard gewoon recht op garantie, er worden dan wel voorrijkosten en werkuren in rekening gebracht. Voor een service contract van de duur van twee jaar vanaf plaatsingsdatum rekenen wij € 229,-. Na deze 2 jaar zullen er kosten in rekening gebracht worden bij een monteurs bezoek.

Garantie;

Wij verlenen vanaf de datum van installatie een garantie van 5 jaar op de kuip, 2 jaar op alle elektrische en technische onderdelen zoals de pompen, jets, slangen, leds, besturingsunit, ozonator en het cabinet. Op alle bijgeleverde accessoires verlenen wij 1 jaar garantie. De garantie vervalt wanneer één of meerdere onderdelen kapot zijn gegaan door een storing die is veroorzaakt zoals omschreven in onderstaande disclaimer. Lees deze door voordat u gebruik maakt van de spa.

Disclaimer;

Beschadiging ten gevolge van ondeskundig gebruik, normale slijtage en gebreken die de werking of waarde van het apparaat niet noemenswaardig beïnvloeden vallen niet onder de garantie. Garantie vervalt tevens bij reparatie door niet door ons erkende installateurs en/of gebruik van niet originele onderdelen. Noch de leverancier noch de verkoper zijn verantwoordelijk voor een verkeerde installatie, verkeerd gebruik of wijzigingen uitgevoerd door de koper. Onder wijzigingen wordt elke handeling verstaan die tot een defect kan leiden van de spa of een onderdeel ervan, of die het besturingssysteem onveilig maakt. Schade veroorzaakt door een onjuist draagvlak wordt niet door de garantie gedekt. De eigenaar van de spa is te allen tijde verantwoordelijk voor de juiste toestand van het draagvlak. Onder verkeerd gebruik wordt elk gebruik van de spa verstaan dat niet overeenstemt met de handleiding of gebruik van de spa voor doeleinden waar deze niet voor ontworpen is. Hiertoe behoren o.a.: gebruik van de spa dat niet bestemd is voor privédoeleinden; gebruik van de spa waarbij de watertemperatuur boven het maximumbereik stijgt; schade als gevolg van een vuil, verstopt of verkalkt filter; schade veroorzaakt door trichloor- en zuurhoudende vloeistoffen of ander ongeschikte onderhoudsproducten; schade aan de kuip of onderdelen van de spa veroorzaakt door een verkeerd wateronderhoud; schade veroorzaakt door vorst; schade veroorzaakt aan de kuip door een lege spa zonder afsluiting in de zon te laten staan.

Heeft u toch nog vragen, bel of mail ons dan.